Bilim insanları, artık gökyüzünden sadece yağmur değil, mikroplastik parçacıkların da yağdığını ortaya koydu. Bu görünmez tehdit, doğa kadar insan sağlığını da tehdit ediyor. Asit yağmurlarından daha tehlikeli olabileceği belirtilen bu yeni çevre sorunu hakkında tüm detaylar haberimizde…
Yıllar boyunca çevrecilerin en büyük endişesi asit yağmurlarıydı. Ancak günümüzde bilim insanları çok daha sessiz ama yaygın bir tehdide dikkat çekiyor: Mikroplastik yağmurları. Yeni araştırmalar, gökyüzünden düşen yağmur damlalarının içinde plastik parçacıklarının da bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu durum yalnızca çevre değil, insan sağlığı açısından da ciddi riskler barındırıyor.
Mikroplastikler, 5 mm’den küçük plastik parçacıklarıdır. Bunlar plastik şişeler, poşetler, tekstil ürünleri ve kozmetik ürünlerinin parçalanmasıyla ortaya çıkar. Rüzgarla birlikte havaya karışan bu parçacıklar, bulutlardaki su damlacıklarıyla birleşerek yağmurla birlikte yeryüzüne iniyor.
Yani artık sadece su değil, plastik de yağıyor.
2023 yılında Nature Geoscience dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, ABD’nin bazı bölgelerinde yılda 1000 tonun üzerinde mikroplastik parçacığı atmosferden yere iniyor. Bu miktar, yaklaşık olarak 200 milyon plastik torbaya eşdeğer.
Bir başka araştırma ise İtalya’daki Alpler, Fransa’nın Pirene Dağları ve Norveç’in kırsal bölgeleri gibi “temiz” kabul edilen yerlerde bile mikroplastik yağışının olduğunu ortaya koydu.
👉 Kaynak: Nature Geoscience – Atmospheric Microplastic Deposition
Mikroplastikler solunum yoluyla ya da içme suyu, yiyecekler yoluyla vücuda girerek birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bu parçacıkların vücuttaki etkileri henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da ilk bulgular oldukça endişe verici:
2022 yılında yapılan bir çalışmada, bazı insan kanı örneklerinde mikroplastik izlerine rastlandığı açıklandı.
👉 Science Direct – Human exposure to airborne microplastics
Mikroplastik yağışları yalnızca insanları değil, hayvanları ve tarım alanlarını da tehdit ediyor:
Bu da ekosistemde zincirleme bir bozulmaya yol açabilir.
Mikroplastikler, hem doğrudan hem de dolaylı yollarla atmosfere karışabiliyor:
Bu kaynaklar gün içinde atmosfere karışıyor ve uzun mesafeler kat ederek hiç plastik üretilmeyen coğrafyalara bile ulaşabiliyor.
Çevre Mühendisi Doç. Dr. Gökçe Tümer konuyla ilgili şöyle diyor:
“Asit yağmurları lokal etkiler yaratıyordu, ancak mikroplastikler küresel düzeyde yayılan bir tehdide dönüşmüş durumda. Bu parçacıklar okyanuslardan dağlara kadar her yere ulaşıyor. Artık çevre kirliliği görünmeyen boyutta yaşanıyor.”
Bireysel ve toplumsal düzeyde alınabilecek önlemlerle bu sorunun etkileri azaltılabilir:
İnternetin ilk yıllarında, çevrimiçi sohbetin öncüsü olan MSN Messenger, milyonlarca kullanıcısıyla bir dönemin en popüler…
Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, yörüngedeki testlerinin tamamlanmasının ardından resmi olarak…
Dijital içerik üreticilerinin uzun süredir gündeme taşıdığı telif düzenlemeleriyle ilgili somut adım geliyor. Kültür ve…
Küresel dengelerin yeniden şekillendiği bir dönemde, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri Türkiye'de diplomatik bir…
Sony, PlayStation platformunda beklenmedik bir fiyat artışına gitti. Oyunseverleri üzen bu gelişmeyle birlikte hem dijital…
İş dünyasının en saygın uluslararası ödül platformlarından biri olan The Stevie Awards’ta bu yıl Türkiye…